Novo Slovensko združenje za konopljo

Na področju konopljarstva v Sloveniji se stvari premikajo. Eden takšnih premikov se je zgodil 6.6.2016 v prostorih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Na ustanovni skupščini so se zbrali člani novega Slovenskega združenja za konopljo v prehranske in neprehranske namene, predstavniki KGZS in nekateri politiki: EU poslanec, ki deluje v okviru »zelenih«  dr. Igor Šoltes, minister mag. Dejan Židan in poslanka Violeta Tomič. Združenje si bo, kot pravi predsednica združenja Blanka Denko Čeh, prizadevalo za celostno ureditev statusa konoplje: »Cilj je konopljo izenačiti s pšenico«.

»Z večanjem pridelave industrijske konoplje so se odprla številna tehnološka vprašanja, povezana tudi s predelavo in trženjem«: pravi direktor KGZS Branko Ravnik, ki navaja, da bo najtrši oreh in v nadaljevanju tudi najbolj zahteven, organiziranost panoge kot take.

KonopKo pozdravlja takšne pobude. V statutu zadruge je že v 2. členu jasno zapisano namen ustanovitve Zadruge KonopKo, ki je: ...povezovanje obstoječih in bodočih pridelovalcev in predelovalcev konoplje v različne namene, inovatorje, raziskovalce in druge zainteresirane na področju konopljarstva... z namenom  ureditev statusa konoplje, širjenje znanja o konoplji, spodbujanje pridelave in predelave konoplje in ponesti v slovenijo zavedanje o vsestranskosti konoplje. Več o naši viziji in dolgoročnih ciljih zadruge je na voljo tukaj http://konopko.si/vizija-zadruge.

Zadruga KonopKo pravzaprav že dve leti s prostovoljnim delom članov, zanesenjakov in podpornikov aktivno deluje v smeri novo ustanovljenega združenja. In pri tem ima zadruga že konkretne rezultate:

  • razvoj novih inovativnih produktov iz konoplje,
  • prizadevanje za ureditev zakonodaje na tem področju (dosežena sprememba Pravilnika za gojenje konoplje maja 2015) in širše,
  • organiziran prvi odkup pridelka konoplje,
  • vzpostavitev lastne proizvodnje linije za predelavo konoplje,
  • predavanja in izobraževanja po Sloveniji z namenom spodbujanje pridelave konoplje in prepoznavanja njenega potenciala za kmetijstvo in gospodarstvo,
  • primer dobre prakse Umanotere,
  • vzpostavljena »baza znanja« na spletni strani www.konopko.si v smislu »sharing is caring«,
  • širimo glas o zadružništvu, ter tudi organiziramo predavanja o zadružništvu za člane zadruge,
  • številno članstvo (približujemo se št. 100),
  • prisotnost na sejmih, soorganizatorji in organizatorji dogodkov na sejmih in drugih lokacijah.


Na področju konopljarstva smo tako prva večja organizirana skupina v Sloveniji, ki deluje na povezovanju, širjenju znanja, spodbujanju konopljarstva, razvoju novih izdelkov, spreminjanju zakonodaje ...

Zadruga KonopKo je aktivno sodelovala v iniciativnem odboru za ustanovitev združenja, v procesu priprave statuta in ostalih formalnosti, poleg tega pomaga tudi v vseh ustanovljenih komisijah znotraj združenja: komisija za pridelavo konoplje, za predelavo konoplje in za semena. Član Zadruge KonopKo pa je bil na ustanovni skupščini izvoljen tudi v nadzorni svet združenja.

Združenju želimo veliko uspehov ter pozitivnih premikov na področju konopljarstva, pri delovanju le-tega bomo seveda nesebično sodelovali.

Konoplja za razvoj!


Datum objave: 06.06.2016