Semena

Seme konoplje je bogat vir beljakovin, saj vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja (celo do 30%). Seme vsebuje vseh osem življensko pomembnih aminokislin, njihovo razmerje pa je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepljenju imunskega sistema. Vsebnost vseh esencialnih amino kislin sama po sebi sicer ni tako izjemna, saj jih naprimer vsebuje tudi laneno seme – kar dela konopljino seme tako unikatno je dejstvo, da kar 65% vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.

Steblo - pezdir (sredica)

Uporaba stebla: energija in okolje (biogorivo, etanol, tekstil proti erozijam), papirna industrija (kartoni, fini/grobi papir, filtri), gradbeništvo in industrijski izdelki (zidaki, izolacija, stisnjene plošče, peleti), kmetijstvo (zastirka, stelja za živali)...

Steblo - vlakna

Vlakna iz konoplje pridobivamo s pomočjo mehčanja (maceracije) ali z lupljenjem (dekortikacijo). Vlakno sestavljajo celuloza, hemiceluloza in lignin in je dolgo od 20 do 200 cm. Vlakna iz moških rastlin so mehka in prožna in vsebujejo približno 18% kakovostnih vlaken, vlakna iz ženskih rastlin pa so groba, trša in manj prožna in vsebujejo približno 12% kakovostnih vlaken.

Uporaba konopljinih vlaken: tehnični tekstil (vrvi, mreže, šotorska platna, jadra, preproge...), tekstil (oblačila, spodnje perilo, jakne, obutev, prti, pregrinjala, posteljnina...), industrija in gradbeništvo (geotekstil, biokompoziti, netkane tekstilije, cevi, kalupiranje, izolacija...).

Listi in vršički

Čaj pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih listov ali celotnih zeli konoplje v vroči vodi. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del rastline ali celotno zel (herba = zel), pravimo zeliščni čaji, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj.

Redno pitje čaja iz industrijske konoplje pomeni izboljšanje imunskega sistema, lajša bolečine, ki se pojavljajo ob vnetjih (revmatizem...), odpravlja prebavne motnje, deluje protivnetno in protistresno, dvigne nivo energije, vsebuje antioksidante.

Uporaba: čaj, sokovi, kozmetika, eterika...

Kje lahko kupite KonopKo izdelke iz konoplje?

 
Povezava na večji ogled zemljevida.

V ZADRUGI KONOPKO PRIPRAVLJAMO PROJEKT ZBIRANJA SREDSTEV ZA NAKUP TEHNOLOŠKE OPREME PO SISTEMU CROWDFUNDING - PRIDRUŽITE SE NAM IN POSTANITE PODPORNIK ZADRUGE KONOPKO IN SLOVENSKIH IZDELKOV IZ KONOPLJE.

Več informacij na naši strani http://zadruga.konopko.si/podporniki-zadruznistva oz. kmalu v medijih.

Izdelki iz konoplje, drobne pozornosti in darilni paketi

Ne spreglejte posebne ponudbe zadružnih izdelkov, ki jih lahko v prazničnem času uporabite za lastno razvajanje ali kot darila za vaše najbližje.

Preberi več… | 15.12.2021

Konoplja: zmanjševanje škode in mladi

Nihče ne dvomi, da je raba konoplje, kot tudi vseh psihoaktivnih snovi in zdravil, za razvijajoče možgane lahko nevarna. A redko se govori o tem, da lahko prepoved konoplje povzroča še več škode.

Preberi več… | 10.12.2021

Dvig dovoljene meje THCja v konoplji na 0,3%

Oktobra 2020 je Evropski parlament odločil, da se dovoljene vsebnosti THCja v konoplji dvignejo iz dosedanjih 0,2% na 0,3%.

Preberi več… | 07.12.2021

Kanabidiol (CBD) in COVID-19

Priča smo več kot leto dni trajajočim ukrepom, ki naj bi zajezili širjenje virusa SARS-CoV-2 oz. bolezni COVID-19. Podatki iz že objavljene literature kažejo, da imajo kanabinoidi protivirusne učinke ter da vplivajo na imunski in vnetni odziv telesa.

Preberi več… | 02.11.2021

Krožno gospodarstvo z industrijsko konopljo

S prispevkom o dobri praksi povezovanja manjših in srednjih pridelovalcev konoplje in prepoznavanja potenciala industrijske konoplje v Sloveniji smo v zadrugi Konopko podprli izvedbo konference Krožno gospodarstvo z industrijsko konopljo.

Preberi več… | 21.10.2021


Arhiv novic