Semena

Seme konoplje je bogat vir beljakovin, saj vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja (celo do 30%). Seme vsebuje vseh osem življensko pomembnih aminokislin, njihovo razmerje pa je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepljenju imunskega sistema. Vsebnost vseh esencialnih amino kislin sama po sebi sicer ni tako izjemna, saj jih naprimer vsebuje tudi laneno seme – kar dela konopljino seme tako unikatno je dejstvo, da kar 65% vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.

Steblo - pezdir (sredica)

Uporaba stebla: energija in okolje (biogorivo, etanol, tekstil proti erozijam), papirna industrija (kartoni, fini/grobi papir, filtri), gradbeništvo in industrijski izdelki (zidaki, izolacija, stisnjene plošče, peleti), kmetijstvo (zastirka, stelja za živali)...

Steblo - vlakna

Vlakna iz konoplje pridobivamo s pomočjo mehčanja (maceracije) ali z lupljenjem (dekortikacijo). Vlakno sestavljajo celuloza, hemiceluloza in lignin in je dolgo od 20 do 200 cm. Vlakna iz moških rastlin so mehka in prožna in vsebujejo približno 18% kakovostnih vlaken, vlakna iz ženskih rastlin pa so groba, trša in manj prožna in vsebujejo približno 12% kakovostnih vlaken.

Uporaba konopljinih vlaken: tehnični tekstil (vrvi, mreže, šotorska platna, jadra, preproge...), tekstil (oblačila, spodnje perilo, jakne, obutev, prti, pregrinjala, posteljnina...), industrija in gradbeništvo (geotekstil, biokompoziti, netkane tekstilije, cevi, kalupiranje, izolacija...).

Listi in vršički

Čaj pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih listov ali celotnih zeli konoplje v vroči vodi. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del rastline ali celotno zel (herba = zel), pravimo zeliščni čaji, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj.

Redno pitje čaja iz industrijske konoplje pomeni izboljšanje imunskega sistema, lajša bolečine, ki se pojavljajo ob vnetjih (revmatizem...), odpravlja prebavne motnje, deluje protivnetno in protistresno, dvigne nivo energije, vsebuje antioksidante.

Uporaba: čaj, sokovi, kozmetika, eterika...

Kje lahko kupite KonopKo izdelke iz konoplje?

 
Povezava na večji ogled zemljevida.

V ZADRUGI KONOPKO PRIPRAVLJAMO PROJEKT ZBIRANJA SREDSTEV ZA NAKUP TEHNOLOŠKE OPREME PO SISTEMU CROWDFUNDING - PRIDRUŽITE SE NAM IN POSTANITE PODPORNIK ZADRUGE KONOPKO IN SLOVENSKIH IZDELKOV IZ KONOPLJE.

Več informacij na naši strani http://zadruga.konopko.si/podporniki-zadruznistva oz. kmalu v medijih.

Ideje za darila ob koncu leta

Če nameravate storiti korek naprej v smeri zdravo prehrane, ob tem pa tudi podpreti delovanje zadruge Konopko in lokalne pridelovalce, je nakup naših ekoloških izdelkov prava izbira. Prepričajte se, ne bo vam žal.

Preberi več… | 13.11.2023

Sejem Narava zdravje v Ljubljani

V Ljubljani na Gospodarskem razstavišču bo tudi letos potekal sejem Narava zdravje - najdete nas med 19. in 21. oktobrom 2023, izkoristite jesenske dni in nas obiščite.

Preberi več… | 02.10.2023

Fitoremediacija s konopljo po uničujočih poplavah - pobuda vladi

Na vladni spletni strani je objavljeno priporočilo NIJZ, naj se na poplavljenih območjih, kjer je prst onesnažena, sejejo rastline, ki imajo moč fitoremediacije. Med naštetimi rastlinami je tudi konoplja.

Preberi več… | 14.09.2023

Sejem AGRA: predstavitev rezultatov EIP projekta

V okviru sejma AGRA vas v ponedeljek 28.8.2023 od 10.00 do 12.30 vabimo v Halo na razstavni prostor KGZS, na predstavitev rezultatov EIP projekta Vloga industrijske konoplje pri prilagajanju podnebnim spremembam ter varovanju virov v kmetijstvu.

Preberi več… | 07.08.2023

Prikaz naravne gradnje hiše s konopljo

V zadrugi Konopko v okviru triletnega EIP projekta Vloga industrijske konoplje pri prilagajanju podnebnim spremembam ter varovanju virov v kmetijstvu pripravljamo dogodek, kjer bomo prikazali gradnjo hiše iz konoplje ter izvedli zanimivo predavanje na tem

Preberi več… | 03.07.2023


Arhiv novic