Semena

Seme konoplje je bogat vir beljakovin, saj vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja (celo do 30%). Seme vsebuje vseh osem življensko pomembnih aminokislin, njihovo razmerje pa je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepljenju imunskega sistema. Vsebnost vseh esencialnih amino kislin sama po sebi sicer ni tako izjemna, saj jih naprimer vsebuje tudi laneno seme – kar dela konopljino seme tako unikatno je dejstvo, da kar 65% vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.

Steblo - pezdir (sredica)

Uporaba stebla: energija in okolje (biogorivo, etanol, tekstil proti erozijam), papirna industrija (kartoni, fini/grobi papir, filtri), gradbeništvo in industrijski izdelki (zidaki, izolacija, stisnjene plošče, peleti), kmetijstvo (zastirka, stelja za živali)...

Steblo - vlakna

Vlakna iz konoplje pridobivamo s pomočjo mehčanja (maceracije) ali z lupljenjem (dekortikacijo). Vlakno sestavljajo celuloza, hemiceluloza in lignin in je dolgo od 20 do 200 cm. Vlakna iz moških rastlin so mehka in prožna in vsebujejo približno 18% kakovostnih vlaken, vlakna iz ženskih rastlin pa so groba, trša in manj prožna in vsebujejo približno 12% kakovostnih vlaken.

Uporaba konopljinih vlaken: tehnični tekstil (vrvi, mreže, šotorska platna, jadra, preproge...), tekstil (oblačila, spodnje perilo, jakne, obutev, prti, pregrinjala, posteljnina...), industrija in gradbeništvo (geotekstil, biokompoziti, netkane tekstilije, cevi, kalupiranje, izolacija...).

Listi in vršički

Čaj pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih listov ali celotnih zeli konoplje v vroči vodi. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del rastline ali celotno zel (herba = zel), pravimo zeliščni čaji, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj.

Redno pitje čaja iz industrijske konoplje pomeni izboljšanje imunskega sistema, lajša bolečine, ki se pojavljajo ob vnetjih (revmatizem...), odpravlja prebavne motnje, deluje protivnetno in protistresno, dvigne nivo energije, vsebuje antioksidante.

Uporaba: čaj, sokovi, kozmetika, eterika...

Kje lahko kupite KonopKo izdelke iz konoplje?

 
Povezava na večji ogled zemljevida.

V ZADRUGI KONOPKO PRIPRAVLJAMO PROJEKT ZBIRANJA SREDSTEV ZA NAKUP TEHNOLOŠKE OPREME PO SISTEMU CROWDFUNDING - PRIDRUŽITE SE NAM IN POSTANITE PODPORNIK ZADRUGE KONOPKO IN SLOVENSKIH IZDELKOV IZ KONOPLJE.

Več informacij na naši strani http://zadruga.konopko.si/podporniki-zadruznistva oz. kmalu v medijih.

Status konopljinih ekstraktov v Evropi

Predstavljamo bolj izčrpen dokument o stanju konopljinih ekstraktov v Evropi, vključno z razlago umestitve v Katalog novih živil (Novel Food catalogue), ki je temelj za delovanje inšpekcijskih služb pri nas.

Preberi več… | 05.09.2019

EIHA in zadruga KonopKo v kampanji za ohranitev CBDja in ekstraktov iz konoplje

Evropsko združenje za industrijsko konopljo (EIHA) je izdalo poziv, s katerim želi aktivirati svoje članstvo v upanju skupnega nastopa proti skupinam in lobijem, ki si prizadevajo, da bi bili CBD in ekstrakti podvrženi obremenjujočim omejitvam EU.

Preberi več… | 31.07.2019

4. Rengeov simpozij o konoplji in drugih poljščinah

Društvo IZVIR in častni član zadruge KonopKo Dejan Rengeo vabita v nedeljo, 28. julija 2019 na letos že četrti simpozij o konoplji.

Preberi več… | 15.07.2019

Mala tržnica v Mariboru

Zadruga KonopKo spodbuja direkten stik z domačimi kupci in se pridružuje lokalnim ponudnikom domačih dobrot in storitev. Dogodek MALA TRŽNICA nastaja v sodelovanju lokalne pobude za oživitev male tržnice in podjetja Snaga Maribor / Mariborske tržnice.

Preberi več… | 02.04.2019

Spomladanski sejem v Komendi 12.-14. april 2019

Sejem bo za obiskovalce odprt v petek od 10. do 18. ure, v soboto in nedeljo od 9. do 18. ure. Parkiranje je brezplačno in organizirano. Vstop je seveda prost.

Preberi več… | 01.04.2019


Arhiv novic