Semena

Seme konoplje je bogat vir beljakovin, saj vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja (celo do 30%). Seme vsebuje vseh osem življensko pomembnih aminokislin, njihovo razmerje pa je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepljenju imunskega sistema. Vsebnost vseh esencialnih amino kislin sama po sebi sicer ni tako izjemna, saj jih naprimer vsebuje tudi laneno seme – kar dela konopljino seme tako unikatno je dejstvo, da kar 65% vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.

Steblo - pezdir (sredica)

Uporaba stebla: energija in okolje (biogorivo, etanol, tekstil proti erozijam), papirna industrija (kartoni, fini/grobi papir, filtri), gradbeništvo in industrijski izdelki (zidaki, izolacija, stisnjene plošče, peleti), kmetijstvo (zastirka, stelja za živali)...

Steblo - vlakna

Vlakna iz konoplje pridobivamo s pomočjo mehčanja (maceracije) ali z lupljenjem (dekortikacijo). Vlakno sestavljajo celuloza, hemiceluloza in lignin in je dolgo od 20 do 200 cm. Vlakna iz moških rastlin so mehka in prožna in vsebujejo približno 18% kakovostnih vlaken, vlakna iz ženskih rastlin pa so groba, trša in manj prožna in vsebujejo približno 12% kakovostnih vlaken.

Uporaba konopljinih vlaken: tehnični tekstil (vrvi, mreže, šotorska platna, jadra, preproge...), tekstil (oblačila, spodnje perilo, jakne, obutev, prti, pregrinjala, posteljnina...), industrija in gradbeništvo (geotekstil, biokompoziti, netkane tekstilije, cevi, kalupiranje, izolacija...).

Listi in vršički

Čaj pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih listov ali celotnih zeli konoplje v vroči vodi. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del rastline ali celotno zel (herba = zel), pravimo zeliščni čaji, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj.

Redno pitje čaja iz industrijske konoplje pomeni izboljšanje imunskega sistema, lajša bolečine, ki se pojavljajo ob vnetjih (revmatizem...), odpravlja prebavne motnje, deluje protivnetno in protistresno, dvigne nivo energije, vsebuje antioksidante.

Uporaba: čaj, sokovi, kozmetika, eterika...

Kje lahko kupite KonopKo izdelke iz konoplje?

 
Povezava na večji ogled zemljevida.

V ZADRUGI KONOPKO PRIPRAVLJAMO PROJEKT ZBIRANJA SREDSTEV ZA NAKUP TEHNOLOŠKE OPREME PO SISTEMU CROWDFUNDING - PRIDRUŽITE SE NAM IN POSTANITE PODPORNIK ZADRUGE KONOPKO IN SLOVENSKIH IZDELKOV IZ KONOPLJE.

Več informacij na naši strani http://zadruga.konopko.si/podporniki-zadruznistva oz. kmalu v medijih.

Dobava semena konoplje za setev

V naše skladišče v tem tednu prihaja prva pošiljka semena konoplje za setev (sorte FEDORA-17, FUTURA-75, SANTHICA-70 v 25kg embalaži). Kupce, ki so seme plačali v prednaročilu, obvestimo o podrobnostih prevzema.

Preberi več… | 23.03.2020

Odpoved vseh predavanj v mesecu marcu

Zaradi splošne situacije v državi, dodatno pa tudi zaradi bolezni predavatelja, moramo jutrišnje predavanje v Biotehniškem centru Naklo žal preklicati. Potrudimo se ga izvesti v mesecu aprilu, glede na razmere v državi.

Preberi več… | 10.03.2020

Odpoved sejmov Altermed in Komenda

Zaradi Odredbe Ministrstva za zdravje o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa sejma ALTERMED v Celju ta vikend ne bo. Žal s tem odpade tudi predvidena okrogla miza na temo konoplje v slovenskem gospodarstvu.

Preberi več… | 09.03.2020

Prostor konoplje v zelenem, krožnem gospodarstvu Slovenije

Kam je Slovenija v svojih načrtih v prihodnjem desetletju uvrstila industrijsko konopljo, ki bi lahko v verigi od pridelave do razvoja novih okolju prijaznih izdelkov Sloveniji odprla mnoga nova zelena delovna mesta? Več na okrogli mizi na sejmu Altermed

Preberi več… | 06.03.2020

Predavanje o konoplji v Naklem (11.3.2020)

Vsakoletno predavanje o industrijski konoplji, setvi, dovoljenih sortah (tudi nekaterih novih) in še mnogo koristnega za kmetovalce in vse, ki jih konoplja zanima, bo 11. marca ob 17.00 uri v Biotehniškem centru Naklo.

Preberi več… | 02.03.2020


Arhiv novic