Evropski parlament podprl povišanje vsebnosti THC

Konec oktobra je v Evropskem parlamentu potekalo glasovanje o oblikovanju pogajalskih stališč okrog treh regulacij, ki oblikujejo skupno kmetijsko politiko EU (SKP). To besedilo bo služilo kot podlaga pri pogajanjih s Evropsko komisijo in Svetom Evrope. Cilj je oblikovanje skupne pozicije, ki bi bila implementirana s prihodnjim letom. Evropski poslanci so glasovali v prid dviga vsebnosti THC s trenutnih 0,2% na 0,3% z možnostjo oblikovanja tržnih standardov za industrijsko konopljo.

Izid tega glasovanja je tako velik uspeh za konopljarsko panogo v EU - v kolikor odločitev podpre tudi Svet Evrope, lahko ima ta dogodek velik vpliv na razvoj podjetij, ki se v EU ukvarjajo z industrijsko konopljo.

Po eni strani bi takšno povišanje vsebnosti THC omogočalo pridelovalcem, da gojijo tudi druge sorte konoplje, takšne, ki so morda bolje prilagojene posameznemu podnebju na različnih območjih EU. Po drugi strani pa bi vzpostavitev tržnih standardov privedla do izboljšanja kvalitetete in standardizacije izdelkov iz konoplje. Tržni standardni zajemajo prodajne oznake, klasifikacijske kriterije, označevanje, pakiranje, glavne značilnosti izdelka, označevanje uporabljenih snovi in način kmetijske pridelave...

Vsi ti že obstajajo za večino kmetijskih proizvodov, kot so vino, sadje in zelenjava, oljčno olje zato je več kot primerno, da temu naboru dodamo tudi konopljo.

V Evropskem združenju za industrijsko konopljo (EIHA), kakor tudi v zadrugi KonopKo kot njenem slovenskemu članu, smo resnično zadovoljni z izidom glasovanja Evropskega parlamenta, zato spodbujamo Svet Evrope, da sledi temu vzgledu. "Industrijsko konopljo so desetletja dojemali kot manjvredni pridelek, medtem pa je vsa ta leta bila ključna za naša gospodarstva.", je povzel predsednik združenja EIHA Daniel Kruse. ”Izid glasovanja v Evropskem parlamentu odseva prenovljen pristop do te čudovite rastline, ki nosi v sebi zmožnost zmanjšanja ogljičnega odtisa v večih proizvodnih sektorjih, obenem pa zagotavlja kmetom neprekinjen zelen vir dohodka.”

Vir: EIHA in HempToday


Datum objave: 27.10.2020