Komentar na dogajanje 20.6.2015 v Vrbjem pri Žalcu

V Bio parku v Vrbjem pri Žalcu je to soboto, 20.6. v okviru sobotnega popoldneva z industrijsko konopljo potekala delavnica na temo uporabe konoplje v zdravilne namene, ki jo je organiziral Bio Park NIVO Žalec.

Glede na populistično poročanje medijev, da je na tem dogodku prišlo do zastrupitve z industrijsko konopljo, želimo v zadrugi KonopKo, ki se v Sloveniji ukvarja s pridelavo in predelavo industrijske konoplje, podati komentar na dogajanje.

V svetu ne poznamo primera, kjer bi se uporabniki prehranskih izdelkov iz industrijske konoplje z njimi zastrupili. Količina psihoaktivnih substanc v industrijski konoplji je do 0,2 %. Konoplja, ki vsebuje več kot 0,2 % psihoaktivnih substance (THC)  je pri nas prepovedana. Iz informacij, ki jih imamo, ugotavljamo, da so ljudje na dogodku konzumirali nepreverjene prehranske izdelke (piškote), narejene iz prepovedane konoplje.

Zaradi netočnega poročanja medijev, da so se ljudje na dogodku zastrupili z industrijsko konopljo se povzroča nepopravljiva škoda vsem, ki se v Sloveniji ukvarjamo z industrijsko konopljo. Prehranski izdelki iz industrijske konoplje se v Sloveniji legalno prodajajo in ne povzročajo zastrupitve, ker niso psihoaktivni. Uživanje piškotov ali drugih pekovskih izdelkov, ki so narejeni iz moke, pridobljene iz industrijske konoplje, ni problematično v nobenem pogledu. Takšne piškote dobite popolnoma legalno v vsaki trgovini z zdravo prehrano.

Verjamemo, da bodo mediji znali okoliščine sicer neprijetnega dogodka javnosti predstaviti v pravi luči in morebitno nevednost ali nepopolnost informacij pravočasno preverili na ustreznih naslovih, organizatorji podobnih dogodkov pa bodo pri izvedbah takšnih delavnic še bolj pazljivi in odgovorni.

KonopKo PR


Datum objave: 22.06.2015