ClimateLaunchPad & finale v Amsterdamu

O nacionalnem dosežku Zadruge Konopko na predstavitvi najbolj inovativnih idej na državnem tekmovanju ClimateLaunchpad v mesecu juniju 2015 smo že poročali. Z  inovacijo na področju razvoja biogranulata iz industrijske konoplje "Hemp plastic biogranulate" smo takrat prepričali komisijo in se tako uvrstili v finale.

Uvrstitev na evropsko tekmovanje v Amsterdamu je dalo zadrugi Konopko in ožji ekipi dodatno motivacijo za nadaljnje razvojno raziskovalne aktivnosti na področju inovacij uporabnosti industrijske konoplje. Čeprav tekmovanje kot tako za zmagovalne inovacije ter projekte prinaša finančne spodbude, se zadružniki zavedamo, da z udeležbami na tovrstnih dogodkih predvsem povečujemo potencialne možnost za realizacije poslovnih idej in iskanje potencialnih partnerjev in/ali investitorjev v projekt.

V petek, 4. septembra, so tako predstavniki Zadruge Konopko skupaj s še 82-imi ekipami v Amsterdamu imeli priložnost predstaviti projekt, ki smo ga v prepričanju o visokih potencialih industrijske konoplje, razvijali skupaj s partnerjema, Plastiko Skaza d.o.o. iz Velenja in Visoko šolo za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca.

Ocenjevalni proces je potekal v večih skupinah in v številnih selekcijskih postopkih, kjer so potekale kratke predstavitve posameznih finalistov in njihovih inovativnih idej. Zadružno ekipo so v močni konkurenci, kjer bi lahko bili - po besedah ocenjevalcev in glavnega sodnika v skupini - vsi zmagovalci, vneto zastopali predsednik zadruge, David Geršak, univ.dipl.inž.str., mag. Alenka Zapušek in Tadej Smrdel, dipl.inž.str..

Kljub temu, da se projekt "Hemp plastic biogranulate" ni uvrstil v ožji izbor zmagovalcev ali tako imenovano Grande finale, smo lahko ponosni na dosežke. Zmagovalna ideja Desert Control iz Norveške je plod osemletnega razvoja, kar je v primerjavi z našimi prototipnimi laboratorijskimi dosežki, ki so nastajali približno pol leta, precej dolgo obdobje, zato smo na dosežke ponosni in bomo z zaletom nadaljevali z razvijanjem projekta.

Z udeležbo v evropskem finalu smo korektno opozorili na razvojni potencial zadruge Konopko in potencial industrijske konoplje, hkrati pa smo bili priča številnim dobrim idejam, ki so še dodatno vzpodbudile naše ambicije za nadaljne delo.

Nekaj več infomacij o produktu biogranulata iz konoplje lahko spremljate tukaj.


Datum objave: 07.09.2015